Toportyánok jelentek meg Németországban

0
576 megtekintés
Aranysakál (Canis aureus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Először mutattak ki aranysakál-szaporulatot Németországban, ahol eddig nem volt honos az inkább Délkelet-Európában előforduló kutyaféle.

Ürülékminták genetikai vizsgálata kimutatta, hogy egy szülőkből és legalább két kölyökből álló aranysakálcsalád él a Fekete-erdőben, jelentette be pénteken Stuttgartban a baden-württembergi környezetvédelmi minisztérium.

Az ürüléken kívül a toportyánként, nádi vagy réti farkasként is ismert ragadozó jelenlétét bizonyítja, a freiburgi erdészeti kutatóintézet egy vadkamerájának október 26-i felvétele is, amelyen egy kölyök aranysakál látható.

Aranysakál (Canis aureus) – Fotó: Flickr

Ez a példány egy, a Baar-vidéken már korábban kimutatott testvérpár egyik tagja lehet, vagy pedig a most azonosított család egy további kölyke

– közölték a hatóságok.

Mivel az aranysakálok rendszerint négy-öt utódot hoznak világra áprilisban vagy májusban, a szakértők abból indulnak ki, hogy az azonosított családban több kölyök is van az igazoltakon kívül.

Aranysakál (Canis aureus) – Fotó: Flickr

A ragadozó Európa délkeleti részén és Ázsia egészen Indokínáig terjedő, mediterrán jellegű vidékein él, de az utóbbi években északabbra és nyugatabbra is előfordul egy-egy példány európában.

Németországban elsőként 1997-ben, az északkeleti Brandenburg tartományban észleltek aranysakált.

MTI