Tojást rakott, majd elevenszüléssel is világra hozott utódot egy háromujjú szkink

0
2 059 megtekintés
Háromujjú szkink (Chalcides striatus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A világon először figyelték meg kutatók, hogy egy háromujjú szkink tojást rak, majd három héttel később elevenszüléssel utódot hoz világra. 

A Sydney-i Egyetem kutatói megfigyelték, amint a hüllő három tojást rak, és hetekkel később megszüli kicsinyét – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

„Ez volt az első eset, hogy bárki elevenszülést figyelt meg és ugyanabból a terhességből tojásrakást egy gerinces állat esetében, ez igen-igen szokatlan”

– mondta Camilla Whittington, a Biology Letters folyóiratban közzétett kutatás vezetője.

Háromujjú szkink (Chalcides striatus) – Fotó: Flickr

Whittington szerint a kutatók tudatában vannak annak, hogy e fajok kissé furcsák, mivel kétféle módon szaporodnak: egyes területeken, például az Ausztrália északi részén élő szkinkek elevenszüléssel, a keleti országrészben, Sydney térségben honosok tojásrakással.

„Azt azonban nem tudtuk, hogy egyes egyedek képesek arra, hogy válasszanak aközött, hogy tojást raknak vagy megszülik utódaikat. Elképesztő dolog”

– hangoztatta.

Korábbi kutatásból már kiderült, hogy ha a sydney-i szkinket északra viszik, akkor is tojást rak, és ha az északon élők délre kerülnek, elevenszüléssel hozzák világra csemetéjüket.

„Kíváncsi lennék arra, mi történik akkor, ha pároztatunk egy tojásrakót egy elevenszülővel – mit fognak fiaik vagy lányaik csinálni?” – mondta Whittington.

Egy Dél-Ausztráliában élő másik szkinkfajtáról szintén kiderült, hogy kétféle módon szaporodik. A bougainville-i szkinkek Kangaroo-szigeten elevenszülők, ám ugyanezen faj, ha a kontinensen él, tojást rak.

A világon csak igen kevés hüllőfajról ismert, hogy mindkét szaporodási módot alkalmazza.

MTI