Tojásból nevelték fel tudósok az igen ritka kékszemű galambocska egy példányát

0
12 megtekintés
Kékszemű galambocska (Columbina cyanopis) - Fotó: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Tudósoknak sikerült egy tojásból kikeltetni, életben tartani és felnevelni a világ egyik legritkább állataként számon tartott, Brazíliában honos kékszemű galambocska (Columbina cyanopis) egy példányát – közölte az angliai Chester állatkertje, amelynek szakértői részt vettek a projektben. 

Az igen ritka alatt azt kell érteni, hogy már csak 15 példány élhet a vadonban.

A súlyosan veszélyeztetett madárfaj megmentése érdekében kifejlesztett eljárással ez már a harmadik fióka volt, amelyet sikerült felnevelni a brazíliai Minas Gerais államban.

A kékszemű galambocskának korábban több mint 70 évig egyetlen példányát sem észlelték, 2015-ben fedezték fel újra a barnás színű, kis méretű madarat. Kis számú populációja a délkelet-brazíliai szavannákon él.

Kékszemű galambocska (Columbina cyanopis) – Fotó: Flickr

Mint írják, Andrew Owen, a chesteri állatkert madárrészlegének vezetője elmondta: azért vágtak bele a fiókák gondozásába, mert nem akarták tétlenül végignézni, hogy ez a gyönyörű madárfaj kihaljon.

A tudóscsapat a begytejhez hasonló táppal etette a kismadarat, amely gyorsan növekedett, és két társával együtt ma már annak az ember által gondozott kékszemű galambocska-populációnak a magját alkotja, amely segíthet megmenteni a fajt a kihalástól.

Mivel nagyon kevés példány él már szabadon a vadonban, minden évben csak csekély számú tojást tudnak kiemelni a fészkekből. A tudósok azonban bíznak benne, hogy apránként párokat is el tudnak majd helyezni biztonságos kialakítású madárházakban, hogy ott rakjanak fészket és neveljék fel maguk a fiókáikat.

MTI