Több mint 50 év fogság után elpusztult Lolita, a Miami Seaquarium kardszárnyú delfine

0
108 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Több mint fél évszázaddal azután, hogy a Csendes-óceánban befogták és egy akváriumba cipelték főműsorszámnak, vese-rendellenességben elpusztult, az 57 éves, szabadulása szélén úszkáló kardszárnyú delfin, Lolita.

Lolita, másik nevén Toki a becslések szerinti 57 éves volt, és évtizedeken keresztül lépett fel Miami népszerű vízi showműsorában. A nőstény kardszárnyú delfint,

1970-ben fogták be a Csendes-óceán északi vizein Washington állam partjai közelében, és azóta mesterséges körülmények között élt, egy 6 méter mély, 24 méter hosszú, 11 méter széles medencében…

Állatvédők éveken keresztül próbálták elérni, hogy kikerüljön a Miami Seaquarium medencéjéből, 2017-ben Miami helyi testülete arról döntött, hogy a tengeri emlőst vissza kell juttatni befogásának helyére. 2021-ben az amerikai szövetségi agrárminisztérium is súlyos kifogásokat emelt az állat tartásának körülményei ellen, ami egybeesett a Seaquarium tulajdonosváltásával. A showműsorokban tavaly tavasszal megszüntették Lolita felléptetését, ami egyben a hatóság feltétele volt a létesítmény engedélyének meghosszabbításáért.

Lolita, a Miami Seaquariumban, 1998 – Fotó: wikipedia

A Lolita, illetve Toki jólétéért küzdő, Toki barátai nevű nonprofit szervezet és a tengeri szórakoztató park idén márciusban tervet jelentett be a kardszárnyú delfin elhelyezésére a Csendes-óceán egy elkerített térségében, természetes körülmények közé.

A delfintől közleményben búcsúzott a Toki barátai, amely inspirációnak nevezte Lolita életének történetét. A Seaquarium tulajdonosa, Jim Irsay üzletember hangsúlyozta: az állat történetét a szívébe zárta, ezért vett részt azokban az erőfeszítésekben, hogy visszajuttassák természetes élőhelyére.

A két és fél tonnás tengeri emlős a bejelentés szerint két nappal korábban kezdte a rosszullét súlyos jeleit mutatni, a gyors kezelés ellenére pénteken vese-rendellenességben pusztult el.

MTI