Több ezer mamutfenyő veszett oda a kaliforniai erdőtüzekben

0
256 megtekintés
Tomboló tűz a Sequoia National Forest területén, 2021. szeptember 16-án - Fotó: Noah Berger/AP - ABC News
Swing Szerelem Szulák
A villámcsapások okozta kaliforniai erdőtüzek miatt az elmúlt két évben a világ legnagyobb fáiként számontartott mamutfenyők már majdnem egyötöde hamvadt el, idén több ezer veszett oda – közölték a hétvégén szakértők.

A Sequoia Nemzeti Parkban és a környező erdőségekben a becslések szerint 2660-3630 mamutfenyő vált a tűz martalékává csak ebben az évben. A tavalyi tűzvész 7500-10 400 példányt pusztított el a Sierra Nevada-hegység nyugati oldalán élő, őshonos, mintegy 75 ezer mamutfenyőből.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet. Reprodukciójukhoz szükség van az alacsony intenzitású tűzre: amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

Mamutfenyők (Sequoiadendron giganteum) – Fotó: Flickr

A klímaváltozás okozta aszályok miatt azonban az utóbbi években tomboló tüzek túl hevesek, és elpusztítják a fákat. Clay Jordan, a Sequoia és a Kings Canyon Nemzeti Park igazgatója arra hívta fel a figyelmet:

ahhoz, hogy a jövő nemzedékek is láthassák a mamutfenyőket, sürgős beavatkozásra van szükség.

Az elmúlt öt évben hatalmas erdőtüzek pusztítottak Kaliforniában. A tűz idén is rekordközeli nagyságú területet perzselt fel az államban. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva ebben az évben már tűzvédő takarókkal próbálták megóvni a hatalmas mamutfenyőket, köztük a Sherman tábornok fája nevű óriást is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

Tűzgátló géllel is leöntötték a 60 méteresnél magasabb fák koronáját, locsolóberendezéssel öntözték a törzsüket és eltávolították a gyúlékony anyagokat közelükből.

Az erdő legnagyobb ősfáit meg tudták óvni, de ezeket az intézkedéseket nem tudták mindenhol alkalmazni.

Mamutfenyők (Sequoiadendron giganteum) – Fotó: Flickr

A tudósok által készített éghajlati modell 2013-ban azt jelezte, hogy a szélsőséges tüzek még 50 évig nem veszélyeztetik a mamutfenyőket. Ám ezt követően ütött be az elhúzódó aszály, aminek következtében 2015-ben és 2017-ben is számos óriás mamutfenyő pusztult el a tüzekben, és a szakembereknek rá kellett döbbennie, hogy a modell megdőlt.

A tűzvészekben elégett fák pontos számát még nem tudták megállapítani, de a park illetékesei azt fontolgatják, hogy ültetéssel próbálják pótolni az odaveszett fákat az óriás mamutfenyők fennmaradásáért.

MTI