Több állat is elköltözik a Budapesti Állatkertből

0
473 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az elkövetkező napokban több állat is elutazik, más állatkertbe kerül, a Fővárosi Állat és Növénykertből. Az orangutánok közül például Jula, és itt született lánya, AnnaHanna Belgiumba utaznak, az egyik 2019-es születésű ázsiai vadkutya pedig hamarosan a Berlini Állatpark lakója lesz.

Nemcsak Budapestre szoktak érkezni állatok más állatkertekből, hanem innen is utaznak Európa és a világ más állatkertjeibe. Ebben nincs is semmi rendkívüli, hiszen igen sok állatfajt szaporítunak sikeresen, a felcseperedett fiatalok életéhez pedig az is hozzátartozik, hogy idővel elhagyják a „szülői házat”, és másik állatkertben folytatják felnőtt életüket.

Különösen igaz ez a ritkulóban lévő fajokra, hiszen természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat nemzetközi tenyészprogramok hangolják össze, amelyeknek mi is részesei vagyunk. A tenyészprogramok – a dolgot persze kissé leegyszerűsítve – afféle világot átfogó társkereső szolgálatként lehet elképzelni, hiszen a cél az, hogy végül mindig a megfelelő tenyészállatok kerüljenek össze, s ezáltal az állatkerti állomány egészének genetikai sokféleségét is megőrizzük.-olvasható az állatkert honlapján.

Az elkövetkező napokban, hetekben több itt lakó állat is másik állatkertbe költözik. Egyik orangután nőstény, Jula például Budapesten született kölykével, a hétéves AnnaHannával együtt egy belga állatkertbe utazik hamarosan. Nemsokára útnak indul a Berlini Állatparkba az egyik fiatal ázsiai vadkutya nőstény is, aki még 2019-ben látta meg a napvilágot Budapesten. A közeljövőben elutazó állatok között van a tavaly született fiatal matakó, aki Drezdába fog kerülni, az ugyancsak tavaly kelt üregi bagoly, aki pedig hamarosan a lengyelországi Opole állatkertjének lakója lesz. Mivel a Budapesti Állatkert szakmai berkekben többek között a rendszeresen szaporodó erszényesekről is nevezetes, nem meglepő az sem, hogy az elutazó állatok között több erszényes, éspedig rókakuzu, patkánykenguru és kovari is akad, akik szintén mind itt jöttek a világra.

Természetesen az összes említett fajt ezután is láthatja a nagyközönség, mivel az elutazó állatok mellett mindegyikből marad Budapesten.

Fővárosi Állat és Növénykert

Kiemelt kép: zoobudapest