Tevebölcsi és új szurikáta csapat – zajlik az élet a Szegedi Vadasparkban

0
281 megtekintés
A három cuki kis tevecsikó - Kép: zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
Háromszoros az öröm a szegedi kétpúpúaknál, pár hete született meg Hanna és most két újabb tevecsikó olvasztja a szíveket a Vadasparkban. A tevékhez hasonlóan a szurikáták létszáma is hárommal bővült. A fiatal egyedekből összeállt csapat magyarországi állatkertekből érkezett Szegedre: a két hím Pécsről, a nőstény Budapestről. Úgy tűnik szimpatizálnak egymással, így lehet remélni, hogy ennek meg lesz az eredménye, és a közeljövőben újra szurikáta-apróságok megkapó látványában lehet majd gyönyörködni. 

A vadasparkban egyébként az Ázsiában őshonos kétpúpú tevéket gondoznak (Camelus bactrianus), s emellett valamennyi dél-amerikai teveféle is megtekinthető: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

Hanna, a legidősebb tevebaba a bölcsiből – Fotó: Endrédi Lajos – zooszeged.hu
A tevebölcsi – Fotó: zooszeged.hu

A cuki szurikáták, Dél-Afrika száraz szavannáinak mongúzféléi. Nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfa-nőstény szaporodik, a többiek viszont segítenek az utódok nevelésében. A kölykök – tizenegy hetes vemhesség után – október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.

Képünk illusztráció – A jellegzetes kétlábon nézelődés, amitől olyan cukik a szurikáták – Fotó: Flickr

Hasonlóan más üregrendszerekben élő kisemlősökhöz, mint az ürge és a prérikutya, a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve. Velük szemben a szurikáta nem rágcsáló, hanem ragadozó, táplálékának jelentős részét ízeltlábúak, köztük mérges skorpiók is, valamint kisebb gerincesek teszik ki, de a gyümölcsöt sem vetik meg.

Az új csapat – Kép: zooszeged.hu

A szurikáták az egyik legnépszerűbb állatkerti lakók, ami talán nem véletlen, hiszen játékosságuk és egész megjelenésük megkapóan aranyos.

MTI, zooszeged.hu