TÉNYEK és TÉVHITEK az állattenyésztésről – videósorozat a szélsőséges nézetek újragondolásához

0
45 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Ki táplálja a húsellenes narratívát? Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ? Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adják meg a választ a European Livestock Voice, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által készített videók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető, Tények/Tévhitek – Állattenyésztés alkategóriában hétről hétre újabb nemzetközi szakértőkkel készített – magyar nyelvre lefordított – interjúk jelennek meg – olvasható a nak.hu-n. 

Mint írják, az ágazatot érő – számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző, minden tudományos alapot nélkülöző, vagy féligazságokon alapuló – támadások alapvetően befolyásolják az európai fogyasztók gazdálkodókról, az állattenyésztésről, az állattartásról, valamint az állati termék előállításról alkotott véleményét.

Tények/Tévhitek – Állattenyésztés alkategóriában az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló European Livestock Voice, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített interjúk találhatók.

Fotó: Pixabay

A folyamatosan bővülő tartalmú ”Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” című videó alkategória kialakításának célja, hogy

az állattenyésztést, állattartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket tudományos tényekre alapulóan oszlassa el és bemutassa az ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában, ezáltal is hozzájárulva az állattenyésztési ágazat körüli viták kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez.

Cikkünk apropója, a remek kezdeményezésen túl, hogy most újabb videóinterjúk jelentek meg, méghozzá Frederic Leroy profeszorral.

A brüsszeli Vrije Egyetem professzora a vele készített interjúkban elmagyarázza a húsellenes narratívák eredetét, és hogy miért fontos a különböző társadalom- és humán tudományok szakértőinek a bevonása a húsról szóló vitába, valamint bemutatja a Dublini Nyilatkozatot, annak jelentését és célját.

„Hiszünk abban, hogy az elmúlt időszakban egyre erősödő, számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző ”zöld” szervezetek általi támadásokkal szemben az egyik leghatékonyabb eszköz a megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikáció.”

Fotó: Pixabay

Az interjúsorozatban az alábbi témakörök kerülnek érintésre:

  • Mi a brüsszeli és a világszinten is tapasztalható húsellenes narratívák eredete?
  • Miért is fontos a különböző társadalom- és humán tudományok szakértőinek – például pszichológusoknak, történészeknek és antropológusoknak – a bevonása a húsról szóló vitába?
  • Mit is tartalmaz a Dublini Nyilatkozat, kik és milyen céllal alkották meg az?

Frederic Leroy-al készült videóinterjúk az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindenkit arra buzdít, hogy kövesse folyamatosan figyelemmel az oldalt, mert heti rendszerességgel újabb, nemzetközileg elismert szakértőkkel készült videóinterjúk jelennek meg az állattenyésztés, az állattartást és az állatitermék-előállítás témaköreiben.

„Bízunk abban, hogy a folyamatosan bővülő tartalmú felületünk szélesíti az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, többfle perspektívát nyújt a társadalom egésze számára és ezáltal hozzájárul az ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.”

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara