Téli pillanatok Pentezugból – fotók

0
231 megtekintés
Tél Pentezugban - -Fotó: Csobán Péter - Pentezugi Vadlórezervátum - Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Az idei tél sem mondható éppen látványosan szépnek, de azért már alkalmanként fogcsikorgató hideg is tud lenni. Havat ritkán látunk, de ha valahol véletlenül esik, akkor ott mesévé változik a táj. Így van ez a Hortobágy ékszerdobozában,  Pentezugban is, ahol végre esett a hó, így ismét gyönyörködhetünk a Przewalski ménes mindennapjaiban. 

A fotókat, mint mindig Csobán Péternek köszönhetjük és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tette közzé a közösségi oldalán.

Mint írják, a most leesett hó a Przewalski vadlovak amúgy sem monoton hétköznapjait is megváltoztatja. Mivel vastag szőrzetük és a nyár folyamán felhalmozott zsírrétegük segíti őket a hideg hónapok átvészelésében, a folytonos legelésben a hótakaró sem akadályozza őket. Ilyenkor még a legfinnyásabb egyedek sem válogatnak, amit találnak azt esznek, sokszor a nádasok szélén keresve élelmet és menedéket a hideg szél elől.

Tél Pentezugban – -Fotó: Csobán Péter – Pentezugi Vadlórezervátum – Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Facebook

A zord körülmények ellenére a háremcsődöröknek most is ébren kell lenniük, az agglegények harci kedve mit sem csökken a hideg beálltával, és a kancák uralma felett komoly verekedések törhetnek ki.

Tél Pentezugban – -Fotó: Csobán Péter – Pentezugi Vadlórezervátum – Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – Facebook

Penzetugban él a világ legnagyobb félvad körülmények között tartott Przewalski-ló – más néven ázsiai vagy mongol vadló – állománya. A világon regisztrált közel 2200 vadlóból megközelítőleg 300 a pentezugi tenyészálományban illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

A pentezugi vadlórezervátum tulajdonképpen a Hortobágy ékszerdoboza, ahol a vadlovak mellett rekonstruált őstulkok is megtalálhatóak.