Takarmányt gyűjtenek lovaiknak a bécsi fiákeresek

0
292 megtekintés
Fiákerek Bécs belvárosában a járvány előtt © Eurocomm-PR / Regina Hügli
Swing Szerelem Szulák
Takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra két bécsi fiákervállalkozás, mivel a hónapok óta tartó munkanélküliség miatt egyre szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat. A várostól kapnak ugyan támogatást, de az áprilisban lejár, turistáknak viszont még se híre, se hamva. A fiákeresek azt remélik, hogy a város újra a hónuk alá nyúl.

Az osztrák fővárosban huszonegy fiáker-vállalkozás működik, összesen háromszáz lóval és több száz alkalmazottal. A koronavírus-járvány miatt elmaradó turisták és családi rendezvények – például elsőáldozás, bérmálás vagy esküvők, amelyek alkalmából a bécsiek szívesen bérelnek lovaskocsit –  az elmúlt hónapok során alaposan megtépázták a fiákeresek költségvetését is.

Mivel a kieső bevételek egyre inkább éreztetik a hatásukat, két bécsi fiákervállalkozás takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra, ahol korábban lovaikkal állni szoktak.

Adományként főleg zöldséget és gyümölcsöt várnak – elsősorban almát és sárgarépát –, amit már kidobnának az emberek, mert nem szépek vagy ropogósak, de még ehetőek.

Ha valaki nagyobb mennyiséget adományozna, telefonon veheti fel velük a kapcsolatot.

A bécsi fiákereseket egyébként már tavaly tavasszal és ősszel is kisegítette a város: havonta és lovanként 250 eurót igényelhettek az állatok egészségének fenntartásával kapcsolatos kiadásokra: takarmányra, alomra és patkolásra. 2020 május, június és júliusában az első segélycsomagra összesen 237.100 euró támogatást fizetett ki nekik az osztrák főváros. A második segélycsomagról 2020 novemberében döntött a város és 2021 áprilisában fut ki. A fiákeresek azt remélik, hogy az elhúzódó járvány miatt ezt meghosszabbítja a város.

„A fiákerek Bécs egyik jelképének számítanak. Szívünkön viseljük az állatok sorsát és senkit nem hagyunk cserben”

– mondta Michael Ludwig polgármester még az őszi segélycsomag kapcsán.

eurocommpr.at