Szülinapos takinok a Fővárosi Állat és Növénykertben

0
182 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Fővárosi Állat és Növénykert minhárom aranyszőrű takinának mostanában van a születésnapja. Janek, a hím állat február 25.én töltötte be negyedik életévét, a nőstények közül Manka 20-án lett hároméves, Panka harmadik születésnapja pedig március 7-én lesz.

A takinok nem épp közismert állatok, habár a kung-fu panda világában az egyik karakter történetesen épp egy aranyszőrű takin. A Budapesti Állatkert  többek között azért is foglalkozik a bemutatásukkal, hogy minél többen megismerhessétek ezeket az érdekes állatokat. A takinok a párosujjú patások rendjébe, azon belül pedig a tülkösszarvúak családjába tartoznak. Mivel elég termetes, akár több mázsásra is megnövő állatok, első látásra akár azt is lehetne gondolni, hogy a tülkösszarvúak családján belül a bölényekkel, bivalyokkal, szarvasmarhával állhatnak közelebbi rokonságban. A kutatások azonban kimutatták, hogy rokonság szempontjából a juhokhoz és a kecskékhez állnak legközelebb, és még aránylag közeli rokonuknak mondható a pézsmatulok is. A takinok hazája Ázsia belseje: a Himalája keleti vidéke, illetve a szomszédos magashegyi élőhelyek. A helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás jegyében ezen a területen belül többféle fajuk, illetve alfajuk alakult ki.

-Mi az aranyszőrű takinokkal foglalkozunk, bár a múltban volt szecsuáni és mismi takinunk is. A három fiatal állat közül Janek 2020 májusában érkezett a csehországi Liberec állatkertjéből, a belgiumi születésű Panka és Manka pedig néhány héttel később csatlakozott hozzá. -irja az állatkert az oldalán

A véletlen úgy hozta, hogy a takin trió mindhárom tagjának az évnek ebben a szakában van a születésnapja. Mankának február 20-án, Janeknak február 25-én, Pankának pedig március 7-én. Hármuk közül Janek a legidősebb, már négyéves, a két nőstény pedig most éri, illetve érte el a háromesztendős életkort.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert / facebook