Szokatlanul korán virágzik a volgamenti hérics

0
118 megtekintés
Szokatlanul korán előbújtak a Volgamenti héricsek (Adonis volgensis) - Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Idén meglepően korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágai többek között, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen. A volgamenti hérics virágzási csúcsa általában március végén, április elején következik be, így a február eleje nem nevezhető megszokott időpontnak – olvasható a nemzeti park közleményében. 

Mint írják, az első virágokat január 5-én észlelték az Igazgatóság munkatársai. Ekkor még csupán négy sárga virágra bukkantak, amelyek az enyhe időben kibújtak a talajból.

Ilyen korai virágzásra az elmúlt néhány évtizedben nem volt példa.

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, hidegben becsukódnak a virágok, így kevésbé fagynak el. Később nyúlik meg a virághajtásuk és teljes virágzáskor 20-30 cm -es magasságot is elérnek.

Szokatlanul korán előbújtak a Volgamenti héricsek (Adonis volgensis) – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Az elkövetkező napok komoly havazásokat hoztak, így a virágok is hótakaró alá kerültek. Három hét elteltével, amikor a fehér lepel elolvadt, már hét virágzó tövet találtak. Tehát

nemcsak a már korábban észlelt példányok vészelték át a fagyokat, hanem újak is megjelentek.

Február 1-jén már 12 virágzó tövet találtak. A felméréseket az elkövetkező hetekben is folytatják, növekvő gyakorisággal.

Teljes pompájában virágzó volgamenti hérics (Adonis volgensis) 2021. áprilisában a Körös-Maros Nemzeti Parkban – Fotó: Sándor Bálint

A volgamenti hérics virágzási csúcsa általában március végén, április elején következik be, tavaly április 1-jén 1688 virágzó tövet számoltak.

A volgamenti hérics Magyarországon éri el elterjedési területének nyugati határát, hazánkban a Csorvási löszgyepen található legnagyobb őshonos állománya.