Színt váltanak a szürkemarha borjak

0
110 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Látványos színváltozáson mennek keresztül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén idén télen világra jött szürkemarha borjak.

Az ellési szezonban mintegy kétszáz kisborjú érkezett. Többségük (kb. 70 százalék) pirók színezetű, 15-15 százalékuk pedig világos pirók illetve sötét pirók színben jött a világra. A világos pirók színűek három hónapos korukra már szürkévé váltak, a sötét pirókok viszont kicsit később kezdtek szürkülni és felnőtt korukban is az átlagosnál sötétebb, füstösebb marad a színük, főként a nyaki és a szügyi részen.

A legelterjedtebb, pirók színezetű borjak csak 6 hónapos korukra érik el felnőttkori, szürke színüket. Némelyiküknél még héthónapos korban is megmarad a vöröses szín.

A szürkemarha borjakat 180 napos korukban választjuk le, addig szopnak, de megfelelő fejlődésük érdekében fokozatosan adagoljuk a kiegészítő abrakot (kukoricadarát) is. Külön kis borjúiskolákat alakítottunk ki, ahová csak a borjak tudnak bemenni, a tehenek nem. A tavaszi kihajtáskor – ami általában Szent György nap, azaz április 24. táján történik -, az idei borjak az anyjukkal együtt mennek ki majd a legelőkre.

Forrás: kmnp.hu

Kiemelt kép: kmnp.hu Pap János