Színpompás szárnyasok érkeztek a Debreceni Állatkertbe

0
153 megtekintés
skarlát íbisz (Eudocimus ruber) - Kép: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Gyarapodott a debreceni állatkert egzotikus madárgyűjteménye: egy nőstény szürkenyakú koronásdaru érkezett a Nagyerdőbe a hollandiai Vogelpark Avifauna madárparkból, és egy hím skarlát íbisz a németországi Dortmund állatkertjéből – közölte az állatkert. 

A jövevények már birtokba is vették új otthonukat: előbbi az Afrika-röpde szabadon bejárható külső voliere-t, utóbbi pedig a vörös pandák szomszédságában lévő társasröpdét, így a látogatók is megtekinthetik őket. Az intézmény immár mindkét fajból két-két egyednek ad otthont, de a tervek szerint tovább bővül majd az állomány, és a debreceni szaporulatra is számítanak a közeljövőben.

Mint írják, az Ugandától és Kenyától Dél-Afrikáig elterülő mocsaras vidékeken őshonos szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) nevét jellegzetes, aranyszínű tollkoronájáról kapta, amely kecses alkatával, fehér szárnyfoltjával és hosszú nyaki dísztollaival együtt fenséges megjelenést kölcsönöz neki. Részben ennek köszönhetően Uganda nemzeti jelképeként tartják számon, és szerepel az ország címerében és zászlaján is.

szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) – Kép: Flickr

A skarlát íbisz (Eudocimus ruber) Dél-Amerika trópusi partjainak környékén és a Karib-térségben fordul elő nagyobb, akár több ezer tagú kolóniákban. Érdekessége, hogy tollazata az elfogyasztott rákfélékben található karotinoidoknak köszönhetően nyeri el összetéveszthetetlen vörös színét nagyjából kétéves korra.

Szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) – Kép: zoodebrecen.hu
skarlát íbisz (Eudocimus ruber) – Kép: zoodebrecen.hu

Élőhelyük elvesztése és vadászatuk miatt mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, a szürkenyakú koronásdaru ráadásul veszélyeztetett besorolással.

MTI, zoodebrecen.hu