Szép jövő – A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az áradások német szakértők szerint

0
15 megtekintés
Árvíz - Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Swing Szerelem Szulák
Német szakértők az országot sújtó súlyos áradások közepette arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká válnak az árvizek, és ezért át kell alakítani az árvízvédelmi stratégiákat.

Ralf Merz, a hallei Helmholtz Környezetvédelmi Kutatóintézet hidrológusa a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió szerda reggeli adásában beszélt arról, hogy „az éghajlatváltozás következtében megváltozik az árvizek lefolyása, és ezért a jövőben minden bizonnyal más típusú árvizeket fogunk látni”. Hozzátette: az ilyen hosszúra nyúló árvizek minden bizonnyal egyre gyakoribbak lesznek.

Németországban napok óta önkéntesek ezrei dolgoznak az árvízi védekezésen. Az áradások Alsó-Szászországot, Észak-Rajna-Vesztfáliát, Szász-Anhalt és Türingia tartományokat érintik a leginkább.

A meteorológiai szolgálat heves esőket jelzett előre csütörtökig Alsó-Szászországban és péntekig Türingiában. Szerdára a sok eső miatt Alsó-Szászország egyes részein és Brémában súlyossá vált a helyzet. Számos folyón harmadfokú az árvízkészültség a tartományi hatóságok közlése szerint.

Árvíz – Kép: Pixabay

Merz úgy vélte, hogy az árvizek okozta károk nagy részét el lehetett volna kerülni, és hangsúlyozta, hogy át kell gondolni: jól működnek-e a jelenlegi védekezési technikák. Azt mondta: nem biztos, hogy az, amit a múlt tapasztalataiból leszűrtünk, a jövőben is mindig beválik.

A problémák között jelezte, hogy ma már sokkal kevesebb természetes árterület van. Viszont elismerte, hogy az árvízvédelem sohasem lesz százszázalékos, mivel ez anyagilag és technikailag sem megvalósítható, és az átalakult tájat sem lehet visszaformálni.

MTI