Szenzáció – Több mint 150 év után született vadon kivifióka

0
322 megtekintés
150 év után először születtek vadon kivik - Fotó: PHYS.ORG
Swing Szerelem Szulák
Nagy volt az öröm múlthéten Új-Zélandon, amikor terészetvédők felfedeztek vadon született kivifiókákat Wellington környékén. Ilyen nem volt, több mint egy évszázada – írja az ORIGO, a phys.org cikke nyomán. 

A kivi a legsérülékenyebb madarak egyike Új-Zélandon. A röpképtelen, kis pufók madár nemzeti szimbólum és féltve őrzik megmaradt állományát. A Természetvédelmi Minisztérium becslése szerint már csak 26 ezer vadon élő barna kivi maradt az országban.

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium évek óta dolgozik azon, hogy létrejöjjön egy stabil populáció, melynek érdekében folyamatosan telepítenek vissza kiviket a vadonba. Így történt ez tavaly is, most pedig úgy tűnik beérni látszik a fáradozás.

A most talált fiókák – szám szerint négy – 150 éve az elsők, akik Weelington hegyeiben születtek.

Most az a cél, hogy elérjék az egy kilogrammos testsúlyt – egy felnőtt kivi három kilogramm – akkor már képesek védekezni a hermelinnel szemben. A kivifiókák alacsony túlélési rátájáért elsődlegesen ugyanis, a hermelinek a felelősek.

Valószínüleg lehetnek még fiókák a vadonban, 63 kivit engedtek szabadon tavaly, ennek a negyedét monitorozzák folyamatosan.

Hajrá kivik!