Szélesszájú orrszarvúlány költözött a Nyíregyházi Állatparkba

0
115 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Új orrszarvú nőstényt érkezett a Nyíregyházi Állatparkba a természetben veszélyben lévő szélesszájú orrszarvúak sikeres tenyésztése érdekében.

Az állatkertek feladatai átértékelődtek, míg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a XXI. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése a fő feladat.

A komoly szakmai tudással rendelkező állatkertek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartanak a természetben veszélyben lévő fajokat, hogy zárt tartási körülmények között megmentsék őket a kipusztulástól.

A Nyíregyházi Állatpark régóta tart szélesszájú orrszarvúakat, akik sajátos szaporodásbiológiával rendelkeznek. Ennek megfelelően a bikáknak több tehenet is fel kell kínálnia sikeres párzás érdekében, így újabb orrszarvú nőstény érkezett  Curt-höz a 24 éves hím állathoz.

A szállítást több hónapnyi szervezés előzte meg, hiszen az 1,2 tonnás állat kifutóból kiemelésére és szállítására speciális szállítóeszközök kellettek. ( a kirakodás felvételei elérhetőek a hivatalos facebook oldalunkon)

Naomi, az új orrszarvú nőstény 3 esztendős, az Arnhemi Állatkertben született és a karanténidőszak letelte után azonnal megismerkedett nőivarú fajtársaival a 20 esztendős Sakile-vel és a szintén idén érkezett Makobu-val. Leendő vőlegénye egyelőre a szomszédos kifutóból figyeli háremét, de reméljük hamarosan sor kerül egy sikeres orrszarvú randevúra.

Forrás: sostozoo

Kiemelt kép: sostozoo