Száznál is több gulipán gyülekezik a Bihari-síkon

0
136 megtekintés
Idén is korán visszatértek telelőhelyükről a Gulipánok. Száznál is több példány gyülekezik a Bíhari-sík vizes élőhelyein - Fotó: Simay Gábor Természetvédelmi Őrszolgálat - HNPI
Swing Szerelem Szulák
A gulipánok (Recurvirostra avosetta) korán visszatérnek telelőhelyükről, rendszerint már március első napjaiban találkozhatunk első példányaikkal. Idén sem volt ez másként, a hideg kezdetű tavasz ellenére sem – írja Facebook oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. 

Már száz pédánynál is több gyülekezik a Bihari-sík vizes élőhelyein, bár költésbe majd csak később, az évszak második felében kezdenek.

Mint írják, a gulipánok rendszeresen csak egyes, speciális feltételek mellett fészkelnek. Bár ideiglenes élőhelyeken (belvíz, ülepítők) is megtelepednek olykor, legeltetett sekély vizek kopár szigetei jelentik számukra a legoptimálisabb költőhelyet, ahol a predátorok egy részétől is biztonságban vannak. Ilyen feltételeket találnak a Bihari-síkon is a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott vizes élőhelyeken, ahol az elmúlt években sikeresen költöttek.

A szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres szezont tudhatnak majd maguk mögött e fokozottan védett madarak.

Nem mellesleg, a gulipán természetvédelmi értéke 250.000 Ft.