Sosincs késő – Erdők Világnapja 2021

0
148 megtekintés
Fotó: Soproni Egyetem
Swing Szerelem Szulák
Az erdei életközösség fontosságára és az erdőkkel kapcsolatos ismereteink bővítésének szükségességére hívja fel a figyelmet a Soproni Egyetem március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából. A fél éve alapítványi formában működő intézmény a fenntarthatóságot állította képzéseinek középpontjába. Olyan felsőoktatási és kutatási bázis kiépítése kezdődött meg Sopronban, amely a természeti erőforrások, köztük az erdők hosszú távú kezeléséhez és hasznosításához teremti meg az alapokat.

„A 21. századi erdők multifunkcionálisak. Nemcsak természeti értékeket rejtenek, gazdasági hasznot termelnek, és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, hanem mindegyik területen számos további szolgáltatást biztosítanak az emberi társadalomnak. Napjainkra a szénmegkötésnek vagy az egészséges környezetnek kiemelt szerepe van, de erdők nélkül nem beszélhetnénk se tiszta ivóvízkészletekről, se a természetjáráshoz kapcsolódó testi-lelki feltöltődésről” – mondta a jeles nap alkalmából Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem kutatási és külügyi rektorhelyettese.

Erdők helyreállítása: út a felépüléshez és jóléthez az idei Erdők Világnapja mottója.

Miért került ez a téma a 2021-es ünnepségek középpontjába? Azért, mert 2021-ben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését.

Magas színvonalú oktatás és kutatás szükséges az erdők pusztulásának megakadályozására

Az Erdők Világnapját 2012-ben jelölte ki az ENSZ közgyűlése, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Föld összes létező erdőtársulásának fontosságára. A jeles nap idei témája világszerte az erdők degradációjának, pusztulásának megakadályozására buzdítja az emberiséget. Magyarország kedvező helyzetben van, hiszen már egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, és jelentős erdőtelepítési tapasztalataink alapján napjainkban is kiemelt célkitűzés a fával borított területek arányának további emelése. Mindemellett a meglévő erdők megőrzésére is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Fotó: Soproni Egyetem

 

„A klímaváltozás hatására gyorsabban változnak a környezeti feltételek, mint amihez az erdők természetes úton alkalmazkodni tudnak, ezért a jelenlegi kedvező környezeti állapot a természeti erőforrásokat kezelő szakemberek aktív beavatkozásával, segítségével tartható fenn.

Erre készítjük fel hallgatóinkat a Soproni Egyetemen, ahol a modellváltást követően alapítványi fenntartásban működő, egyedülálló oktató-kutató bázis jött létre. Négy karunkon, illetve az egyetemhez csatlakozott Erdészeti Tudományos Intézetben a természet kezelésének biológiai, társadalmi és gazdasági-ipari folyamatait egyaránt kutatjuk és oktatjuk, míg a Tanulmányi Erdőgazdaság területén egyedülálló gyakorlati lehetőséget biztosítunk a jövő szakembereinek. Mert magas szintű oktatás és kutatás nélkül nem lehetséges a fenntartható erdőgazdálkodás” – emelte ki a Soproni Egyetem professzora.

Fotó: Soproni Egyetem

Az intézmény ennek megfelelően kutatási tevékenységének középpontjába állította a klímaváltozás hatásaira adott válaszokkal kapcsolatos vizsgálatokat, de jelentős projektek futnak a vízgazdálkodás vagy éppen az erdővédelem területén, ahol kiemelten vizsgálják az erdők vízvisszatartó képességét és az inváziós fajok elleni védekezés lehetőségeit. A nemzetközi élvonalba törekvő, és a Green Metric „zöld” egyetemi listára az elmúlt félévben felkerült intézmény mindezen kutatási eredményeit nemcsak a képzéseibe építi be, hanem a gazdálkodó szervezetek számára is folyamatosan közvetíti.

„Az oktatás-kutatás és a gazdálkodói gyakorlat közötti kapcsolat erősítése a közeljövőben a fő célkitűzéseink közé tartozik. Így hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarország erdei továbbra se pusztuljanak, hanem területileg és természeti értékükben egyaránt gyarapodjanak”

– összegezte Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem rektorhelyettese.

Soproni Egyetem