Simon, az újszülött mosómedve olvasztja a szíveket Debrecenben

0
3 617 megtekintés
Simon, az ellenállhatatlan mosómaci baba, a sajtóbemutatón 2019. július 31-én Debrecenben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
A Debreceni Állatkertben van az ország legnagyobb mosómedve állománya, így nem meglepő, hogy idén újra mosómedvével gyarapodott a 170 fajból álló csapat. Az újszülött Simont, kézből nevelik és most mutatták be, így mindenki velük olvadozhat.

Simon, 65 napos vemhesség után, július elsején született mindössze 63 grammos súllyal, és bár nevelését az állatgondozóknak kellett átvállalniuk, az újszülött jó egészségnek és étvágynak örvend, így szépen cseperedik és már fél kilogrammot nyom. A vakon születő mosómacival szinte ugyanúgy kell bánni, mint egy csecsemővel: mosdatni, ápolni, és etetni is kell. Táplálékként egyelőre macska tejpótló tápszert kap, mellyel a gondozók két óránként etetik.

A Debreceni Állat- és Növénykert július 1-jén született Simon nevű mosómedvéje (Procyon lotor) a sajtóbemutatón 2019. július 31-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A mosómedvefélék 18 fajból álló családjába tartozó mosómedve (Procyon lotor) nevét arról kapta, hogy valóban meg szokta mosni táplálékát. A jellegzetes külsejű, fekete-fehér csíkos farkú és fekete „álarcot” viselő állat eredetileg az amerikai kontinens víz közeli helyein őshonos, de az 1930-as évektől Európában, főleg Németországban elszaporodott. Ahol emberek élnek, ott könnyen megtelepszik, hiszen rendkívül jól tudnak alkalmazkodni. Magyarországon invazív faj, de természetes környezetben jelenléte csekély. 2010 óta tilos hobbiállatként tartani.

Simon baba – Fotó: zoodebrecen

Eredeti élőhelyén különösen a túlvadászat veszélyezteti, valamint a közúti balesetek gyakori áldozata, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

Forrás: zoodebrecen