Salamon-szigeteki kakadupár érkezett a Debreceni Állatkertbe

0
116 megtekintés
Salamon-szigeteki kakadupár (Cacatua ducorpsii) a Debreceni Állat- és Növénykertben - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Különleges, ritka papagájfaj érkezéséről adott hírt a Debereceni Állatkert, a kakadupár Szegedről cuccolt át Debrecenbe, ahol a kötelező karanténidőszak leteltével elfoglalták röpdéjüket a papagájsoron és már látogathatóak is. E faj térségünkben igazi állatkerti ritkaságnak számít, mivel alig 20 európai intézményben találkozhatunk csak velük. 

A Salamon-szigetek síkvidéki esőerdőiben őshonos Salamon-szigeteki kakadu (Cacatua ducorpsii) átlagosan 30 cm-es testhosszával viszonylag kistermetű kakaduféle. Jellegzetessége a teljesen fehér tollazat és a fejbóbita, amely felmeresztett állapotban hajóvitorlára emlékeztet. A természetben bogyókat, dióféléket és olykor rovarokat fogyaszt. Bár vadon élő állománya egyelőre stabil és népes, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget nyújtó II. mellékletében.

Salamon-szigeteki kakadupár (Cacatua ducorpsii) a Debreceni Állat- és Növénykertben – Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindeközben az állatkertben folyik az Állatok Világhete is, melynek keretében egész héten tematikus programokkal várják a látogatókat: október 4. és 10. között minden nap 13:00-tól állatkerti, 14:00-tól pedig illatkerti szakvezetésre vár mindenkire, a park területén pedig számos, a Nagyerdő ihlette versrészletet is olvashatunk séta közben. Mindemellett köszönetfát is állítottak, amelyen minden nap 10:00 és 12:00 között a park munkatársainak segítségével lehet elhelyezni a Nagyerdőnek szánt rövid köszönőüzeneteket.

zoodebrecen