Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a kaliforniai Merritt-tó partjaira – videó

0
84 megtekintés
Haltetemek ezreit sodorja partra víz - Kép: Evening Standard - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Rothadó haltetemek ezreit sodorja a víz a San Franciscó-i-öböl és az oaklandi Merritt-tó partjaira, hatalmas bűzt árasztva a környéken – írta a The Guardian brit napilap internetes kiadása csütörtökön.

A denevérráják, csíkos sügérek, tokhalak, szardellák és kagylók feltehetően az algák elburjánzásának az áldozatai, aminek az okát a tudósok megpróbálják feltárni. Tudósok, helyi fotósok, kocogók és természetbarátok drámai felvételeket készítettek a tömeges halpusztulásról.

A Merritt-tóban hihetetlenül sokszínű az élővilág – mondta Damon Tighe, a tó vadvilágát dokumentáló természetbúvár. A kaliforniai Oakland Merritt-tavának ökoszisztémája egyedülálló , miután az édes és a sós víz egyaránt megtalálható benne.

Halak, rákok és kagylók egész sora él a tóban, akárcsak a szürke gémek, nemes kócsagok, libák és kacsák népes populációja. Az elmúlt években lazacok, tokhalak, medúzák és leopárdcápák egyaránt beúsztak a tóba.

A halak pusztulását feltehetően a Heterosigma akashiwo nevű mikroszkopikus algafaj elszaporodása idézte elő, amelyet július végén először fedeztek fel a San Francisco-öböl több részén, valamint a folyótorkolatokban. Ez az algafaj a feltételezések szerint felszívja az összes oldott oxigént, így a halak megfulladnak

– véli Jon Rosenfield, a San Francisco-öböl élővilágát védő, a jelenséget kutató szervezet tudósa.

A Heterosigma akashiwo ezen kívül méreganyagot, toxint is termel, amely szintén halpusztulást okozhat.

Az eredmény vörös, barnás árnyalatú víz, amelyben felfúvódott haltetemek ezrei lebegnek.

A San Francisco-öböl Regionális Vízminőség Ellenőrző Igazgatósága szerint augusztus 10-én az algák sűrűsége több mint negyvenéves rekordot ért el.