Ritka vendégek: vándorsólymok bukkantak fel Dévaványán

0
203 megtekintés
Vándorsólyom (Falco peregrinus) - Fotó: Czifrák Gábor - kmnp.hu
Swing Szerelem Szulák
A vándorsólymok északi elterjedésű, különleges példányai bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén – írja a Nemzeti Park

Ezek a vándorsólymok (Falco peregrinus calidus) Oroszországban, a Léna folyó vidékén költenek. Magyarországon csak átvonulnak az őszi és a tavaszi időszakban. Általában a kontinens déli csücskein (például Szicíliában) töltik a telet, de akár Afrikáig is elmennek. Amikor a tél enyhül, visszatérnek északra, követve a vándormadarak csapatait, amelyek táplálék bázisukat képezik.

Vándorsólyom – Kép: elovilag.turaoldal.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén most sokfelé pihennek meg az észak felé húzó récék, partimadarak. Az utóbbi napokban 2-3 fiatal vándorsólyom is felbukkant ezen élőhelyek környékén. A táplálkozó, pihenő madárcsapatokból próbálnak maguknak élelmet szerezni.

Vándorsólyom – Kép: Pixabay

Érdekesség, hogy az idősebb vándorsólymok gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak. Békéscsabán a református templom tetején, illetve Orosházán, a víztoronyban is megfigyeltek korábban vándorsólymokat.