Ritka vendég, ugartyúk bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

0
209 megtekintés
Ugartyúk ((Burhinus oedicnemus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szeptember 2-án egy átrepülő ugartyúkot figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tó közelében. Ez a faj rendkívül ritka vendég arrafelé, évek óta nem látták – írja a nemzeti park. Ráadásul az igencsak mókás kinézetű madár leginkább éjjel aktív, emellett tollazatának színe, mintázata kiválóan alkalmazkodott a pusztai növényzet megjelenéséhez és a talaj felszínéhez.

Óriási sárga szemei miatt kinézete szokatlanná teszi a hazai madarak sorában. A szikes puszták mellett, homoki gyepeken és szántókon is előfordul. Hazánkban állománya jelentősen megritkult.

Az állományt mindössze 25-40 párra becsülik a szakemberek. Az 1980-as években még legalább 200 pár költött itt. A csökkenés oka minden bizonnyal a legeltetéses állattartás visszaszorulása. Az ugartyúkok ugyanis kizárólag a kopár, rövidfüvű területeket kedvelik.

Ugartyúk ((Burhinus oedicnemus) – Fotó: Flickr

A Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság illetékességi területén belül Dévaványa térségében van stabil fészkelőhelyük, idén ott két pár kezdett költésbe. Cserebökényben szintén költ 1-2 pár, de nem minden évben. A 2000-es évek elején Tótkomlós térségében is találtak egy-egy fészket.

De idén a Hortobágyon is sikeres költésről számolt be a nemzeti park és még lefilmezni is sikerült a titokzatos madárcsemete első botladozó lépéseit:

Elképesztően ritka ugartyúk fióka kelt ki Karcag határában

A kardoskúti Fehér-tó térségében az utóbbi években még átrepülő vendégként sem láttak ugartyúkot, ezért is számít rendkívülinek a mostani előfordulása. A madár a tó nyugati felénél repült a gyepek felett. Mivel most itt is kopár a táj, talán ez hozhatta meg a kedvét, hogy körbenézzen errefelé.

Az ugartyúkok költőterülete Európa délebbi részein van, hazánk az északi határt jelenti. Európai állományuk stabil. Rovarokkal, kisebb egerekkel, pockokkal, pókokkal táplálkoznak. Jellegzetes, hatalmas nagy, sárga szemük van, ami segíti őket az éjszakai vadászatban.

A telet Afrikában töltik. Korán (március végén) érkeznek, és viszonylag későn vonulnak el, egészen októberig megfigyelhetők. Vonulás előtt csapatokba verődnek, nálunk azonban ilyet már nem lehet látni, mivel nagyon csekély a hazai állomány. Legutóbb az ezredforduló tájékán, a Kiskunságban figyeltek meg egy 40-50 példányos ugartyúk-csapatot.

Korábban még a témában:

Sikerült közelről lefilmezni a rejtélyes kis ugartyúkot – videó