Ritka maki bébi, vörös vari született a Nyíregyházi Állatparkban

0
193 megtekintés
Fotó: facebook.com/sostozoo
Swing Szerelem Szulák
A Madagaszkár szigetén őshonos kipusztulás szélén álló makifaj nyíregyházi tenyészpárjának 6 hetes utódja nemrég esett át élete első orvosi vizsgálatán, ahol ivarmeghatározás és egyedi azonosítóval történő ellátás is történt – olvasható az Állatkert honlapján.

A vörös vari (Varecia rubra) a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. Testhossza a farkával együtt 110-120 cm, súlya pedig 3-4,5 kg között változik. Nappal aktív állat, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, ahol előszeretettel fogyasztja a gyümölcsökből, magvakból és nektárból álló táplálékát.

A többi makifajtól eltérően nem hordozza kicsinyét a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra 100 napnyi vemhesség után fejletlen utódját, aki másfél-két hetes korban merészkedik ki először a biztonságot nyújtó menedékből.

Fotó: facebook.com/sostozoo

A vörös vari tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a 15 éves nőstény cseh, míg 16 éves párja francia állatkertből.

Az apróság jelenleg 6 hetes és már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog kifutója mászófelületein és az anyatej mellett már kóstolgatja az édes lédús gyümölcsöket is. Szem színe az első két hétben kék volt, az 15 naposan változott ragyogó sárgává. Vörös mintázata mely közelről igen szembeötlő, a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számára.

A faj kommunikációjukban a vizuális és szagjelek mellett, a hangjelzések a legfontosabbak-olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hang effektusai.

A különleges fajnevet (vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak -Vari candanas-nak- nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Fotó: facebook.com/sostozoo

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik drasztikusan csökkennek. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség -az IUCN-, kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.