Ritka fészkelőknek örülhetünk a Bihari-síkon

0
351 megtekintés
Ugartyúk ((Burhinus oedicnemus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei évről-évre igyekeznek nyomon követni a védett vagy ritkább, veszélyeztetett fajok állományát a Bihari-síkon. A hűvös tavaszi kezdet ellenére, a természet teszi a dolgát, már több madárfaj egyedei a költési időszakra készülnek. Így tesznek a különösen sérülékeny, az agrár és pusztai költőhelyekhez kötődő, földön fészkelő fajok példányai is – írja a Nemzeti Park a Facebook oldalán.

Ilyen például a mókás kinézetű ugartyúk.

Ugartyúk ((Burhinus oedicnemus) – Fotó: Flickr

A nemzeti park beszámolója szerint, az elmúlt években maximum egy pár ugartyúk (Burhinus oedicnemus) kötéséről szereztek információt a tájegységben, ezért is örömteli, hogy egy új helyszínen bukkant fel egy pár, és már napok óta a költésükhöz megfelelő, rövidfüvű szikes pusztarészen tartózkodnak. Remélik, sikeres költésüknek lehetnek majd tanúi.

Az ugartyúk fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

A másik ilyen madár, a fogoly (Perdix perdix).

Fogoly (Perdix perdix) – Fotó: Flickr

A fogoly állománya az elmúlt években, évtizedekben a Bihari-síkon csak úgy, mint jóformán teljes európai költőterületén meredeken zuhant.  Ez a nagyon jelentős mértékű csökkenés valószínűleg elsősorban a mezőgazdaság mind intezivebbé válására vezethető vissza. Ezért is örömteli, hogy az elmúlt napokban párba állt madarakat sikerült megfigyelni olyan helyen, ahol fogoly költéséről ezidáig nem volt tudomása a szakembereknek.

Természetesen, nem maradhat ki a felsorolásból, a tájegység egyik emblematikus természeti értéke, a túzok (Otis tarda) sem.

Túzokkakas – Kép: Motkó Béla – Körös-Maros Nemzeti Park

A hideg idő következtében megkésve kezdtek násztevékenységükbe. Remélik a túzokok dürgését egy eredményes költési időszak követi majd, hiszen ez a kulcsa e sérülékeny madár fennmaradásának.

A túzok fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.