Rekordszámú tigris pusztult el tavaly Indiában

0
426 megtekintés
Bengáli tigris (Panthera tigris tigris) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Indiában 126 tigris pusztult el a 2021-es évben, több, mint bármikor az adatgyűjtés 2012-es kezdete óta – jelentette be a nagymacskák védelmével megbízott hatóság, a National Tiger Conservation Authority (NTCA).

Legutóbb szerdán találtak holtan egy tigrist Madhja Prades államban. A korábbi rekordot a 2016-os év tartotta 121 elpusztult nagyragadozóval.

India ad otthont a világon élő tigrisek 75 százalékának. A függetlenség 1947-es elnyerésekor 40 ezerre becsülték az országban élő tigrisek számát, amely 2006-ban apadt a mélypontjára,

amikor mindössze 1411 ilyen ragadozót tartottak számon Indiában.

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris) – Fotó: Flickr

Azóta 2018-ig sikerült csaknem háromezerre (2967) feltornázni a tigrisek számát, amit történelmi eredménynek nevezett Narendra Modi miniszterelnök. A növekedés azonban legalább részben az állatszámlálási technikák fejlődésének tudható be szakértők szerint.

Az elmúlt évtizedben főleg természetes okokból pusztultak el tigrisek Indiában az NTCA szerint, de sok állat esett áldozatul vadorzóknak és ember és állat közti konfliktusnak is.

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris) – Fotó: Flickr

Tigristámadásban 225 ember vesztette életét 2014 és 2019 között hivatalos adatok szerint. Egy júliusi kormányközlemény szerint India élen jár a tigrisek fajmegőrzésben, az ott alkalmazott módszerek mintául szolgálnak más országok számára is. Országszerte 50 rezervátumot jelöltek ki a tigriseknek.

MTI