Rekordszámú álcserepesteknős-fészket találtak idén Olaszországban

0
213 megtekintés
Álcserepesteknős bébi (Caretta caretta) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Rekordszámú teknősfészket számolt össze idén Olaszország-szerte a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet – írja az Origo

A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket (Caretta caretta) találtak a nyár kezdete óta. A veszélyeztetett hüllők egyre növekvő számának egyik oka az éghajlatváltozás okozta hőmérsékletemelkedés.

A Legambiente szerint noha a teknősök egyre északabbra alakítanak ki fészkelőhelyeket,

A fészkek többsége továbbra is az ország déli részén koncentrálódik, elsősorban Calabria és Szicília partjainál.

A hüllők különösen szeretik lerakni a tojásaikat a déli Campania tartományban fekvő Cilento tájegység partvonalán.

Álcserepesteknős (Caretta caretta) – Fotó: Flickr

Keddi jelentésében a Legambiente üdvözölte, hogy szerte Olaszországban egyre tudatosabban foglalkoznak a teknősök védelmével. Ma már az ország csaknem 500 strandja aktívan tesz azért, hogy „teknősbarátabbá” váljon.

A hüllők védelmét szolgáló intézkedések közé tartozik a strandok kézzel történő takarítása gépek helyett, valamint a zaj- és fényszennyezés csökkentése.

A teknősök számának monitorozása mellett a Legambiente a strandolók figyelmét is igyekszik felhívni a teknősök jelenlétére. A partok egy részén „járőrök” kutatják a teknősfészkeket és ha találnak egyet, kerítéssel ölelik körbe a tojások védelmében.

MTI, Origo