Ragadozói ellen, fűnyírással védekezik a pocok

0
322 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Amikor ökoszisztéma-mérnök állatokról hallunk, általában a nagy méretűek jutnak eszünkbe, azonban egy egészen apró rágcsálóról is kiderült ilyen tevékenység.

A közép-ázsiai puszták lakója a Brandt-pocok (Lasiopodomys brandtii) nevű picike rágcsáló, amely a füves területeken, föld alá vájt üregekben él. Az állatka a felszínen gyűjtögeti az élelmét, ám eközben, mint minden hasonló életmódú rágcsáló, életveszélyben van: a ragadozómadarak vadásznak rá. Azonban, ha túl nagy a fű, a pocok nem lát ki rendesen, s így a ragadozó könnyedén lecsap rá. Egy, az Exeteri Egyetem által ismertetett, s a Current Biology-ban közzé tett nemzetközi kutatásból kiderül, hogy a kis pocok fűnyírással védekezik a ragadozók láthatatlansága ellen.

A Belső-Mongóliában élő pockok első számú ragadozói a gébicsek (Lanius-fajok), s ahol e fajok jelen vannak, a pocok lerágcsálja egy egyébként számára élelmet vagy más hasznot nem hajtó fűféle hosszúra nőtt csomóit.

FORRÁS: CURRENT BIOLOGY

Az Achnatherum splendens nevű fűfélét azokon a helyeken csupaszították le a pockok, ahol veszélyt jelentett rájuk a gébics, és minél nagyobb volt e veszély, annál kevesebb maradt e fűből. Ahol a pocok lerágta a füvet, ott elmaradozott a gébics, s így jelentősen megnőtt a pocok túlélési esélye. A kutatók kísérletet is végeztek: hálóval levédtek egy egy területet, s így tudtak itt vadászni a gébicsek. Ennke hatására a pocok abbahagyta a fűnyírást, vagyis nem pazarolta az energiáit olyan növény rágcsálására, amelyet egyébként nem tud megenni.

Dr. Dirk Sanders, a kutatás egyik résztvevője elmondta: „Az eredményeink azt bizonyítják, mennyire kiválóan alkalmazkodnak az állatok. Emellett azt is mutatják, hogy akár egyetlen faj elvesztése is váratlan változásokkal járhat egy ökoszisztémában.”

Ha a gébicsek eltűnnének a pusztákról, a pockok többé nem rágcsálnák rövidre e fű csomóit, s ezzel a fű sokkal könnyebben terjedhetne, és például kiszoríthatna más növényeket, amelynek hatására további állatok és növények sokaságának élete változna meg.

A kutatás kínai résztvevői azt is hozzátették, ez a fűféle a pockok káros hatása ellen is védhet: ha valahol, pl. egy legelőn túlzottan elszaporodtak a pockok, a nagyra növő fű ültetésével vegyszermentes módon, a pockok természetes ellenségeit segítve lehet kordában tartani a populációjukat.

Forrás: ng24.hu