Próbáld ki: Megújult a kétéltű- és hüllőhatározó mobilalkalmazás

0
215 megtekintés
Kétéltű- és hüllőhatározó mobilalkalmazás - Kép: mme.hu
Swing Szerelem Szulák
Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület Android és iOS rendszereken futó mobiltelefonos alkalmazása 2017. áprilisában indult el, most 2021-ben új funkcióval bővült.

Jó hír, hogy a határozó 2021-es frissítésével arra is lehetőségünk van, hogy az általunk megfigyelt hüllő vagy kétéltű adatát a határozó adatfeltöltési funkciójának segítségével rögzítsük, így a szakemberek munkáját is segíthetjük!

Az applikáció az összes, hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal.

A határozó azoknak készült, akik kezdők, de mégis tudni szeretnék, hogy milyen kétéltűt vagy hüllőt láttak a kertben, a vízparton vagy az erdőben. A határozást megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár már egy kiválasztott határozó jegy alapján megmutatja a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is van mód, például alakjuk, színük és a megfigyelt élőhely alapján.

Az egyes fajok adatlapján a rövid fajleírás mellett a latin és angol név, a rendszertani besorolás és természetvédelmi érték is megjelenik, továbbá a békák hangját is meghallgathatjuk. Az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető Magyarország kétéltűi és hüllői oldalra juthatunk, ahol a fajról bővebb fajleírást kapunk, valamint fotókat is nézegethetünk.

Kép: mme.hu

Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, mely az alkalmazásban található fajokat tartalmazza. Tudásunkat a „Játék” funkcióval tehetjük próbára.

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Kétéltű határozó” vagy  „Hüllőhatározó”, majd a telepítésre kattintani. Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az App Store áruházakban

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

iPhone-hoz ide >>
Android telefonhoz ide >>

További tudnivalók a határozás menetéről IDE KATTINTVA érhetők el.

Ez is érdekelhet:

Már több mint 360 fajt tartalmaz az okostelefonos Madárhatározó alkalmazás