Portyázó vándorsólymokban lehet gyönyörködni a Csanádi puszták felett

0
41 megtekintés
Vándorsólyom (Falco peregrinus) - Fotó: Czifrák Gábor - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Idén is telelnek vándorsólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A Montág-pusztán található Nagy-Zsombékon két példány rendszeresen felbukkan, az ott állomásozó vízimadarakra vadásznak – írja a nemzeti park

A vándorsólyom a leggyorsabb állat a Földön, zuhanás közben akár a 400 km/órás sebességet is elérheti. Kozmopolita faj, gyakorlatilag az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordul. Kis számban a hazai középhegységekben is költ. Hazai állománya növekvő tendenciát mutat. Az Alföldön főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban találkozhatunk vele.

Ez a ragadozó madár jól tűri az emberi környezetet, ezért gyakran nagyobb városok magas épületeit választja éjszakázóhelyül. A Szegedi Dóm teteje például ilyen tradicionális éjszakázóhelynek számít. Békéscsabán, a református templom tetején és Orosházán, a víztorony tetején is megfigyeltünk már vándorsólymokat. Vadászni általában kijárnak a pusztai vizes élőhelyek környékére, de zsákmányukat elviszik a pihenőhelyükre és ott fogyasztják el. A városokon belül is vadásznak, rendszerint parlagi galambokra.

Vándorsólyom (Falco peregrinus) – Fotó: Flickr

December végére a Montág-pusztai Nagy-Zsombékban jelentős mennyiségű víz gyűlt össze, s mivel jégborítás nem alakult ki, így most is több százas récecsapatok állomásoznak a területen. A rétisasok mellett egy öreg és egy fiatal vándorsólyom is rendszeresen vadászik itt, a récék közül próbálnak zsákmányt szerezni.

A vándorsólymok a tél végén korán indulnak vissza telelőhelyükre, általában február végén már elhagyják az Alföldet.