Pisti, a daliás strucckakas becuccolt a Debreceni Állatkertbe

0
120 megtekintés
Pisti, a daliás strucckakas - zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
A jövevény magánszemélyi felajánlásból tette be a tollait az Állatkertbe. A daliás Pisti, 20 éves, hamar megbarátkozott új környezetével, és már otthonosan mozog két tojó, illetve a jávorantilopok társaságában az Afrika-panoráma kifutóban – olvasható az Állatkert oldalán.

Mivel életerős, a struccok pedig emberi gondozásban akár 40 évig is élhetnek, reménykednek a későbbi sikeres szaporulatban.

A Szahara déli részén, valamit Kelet- és Dél-Afrika szavannáin őshonos strucc (Struthio camelus) Földünk legnagyobb termetű és leggyorsabban futó madara; a tojók magassága a 2, a kakasoké a 2,8 métert is elérheti, sebességük pedig akár 70 kilométer is lehet óránként – magyarázta a szakember.

A strucc főként növényi részekből álló táplálékát nappal gyűjti párokban vagy kis létszámú csapatokban. A párzási időszakra akár 100 fős csoportokat is alkothat egy-egy vezértojóval az élen.

A kakas által kapart fészeküregbe több tojó is tojást rak, a kiköltést azonban a kakas és a vezértojó végzi felváltva: éjszaka a fekete tollazatú kakas, nappal a szürkés tollazatú tojó ül a másfél kilogrammos tojásokon. A gyakori sakál- és hiénatámadások miatt a kikelt fiókák csupán 15 százaléka éri el az egyéves kort.

Bár továbbra is nagy számban él hatalmas területen, állománya jelentősen megfogyatkozott az elmúlt két évszázadban, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Haszonállatként világszerte, például hazánkban is tartják farmokon.

MTI