Pihés fekete hattyú fiókák cseperednek a budapesti állakertben

0
329 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Bár most a kiselefánt a közönség elsőszámú kedvence, a Fővárosi Állat és Növénykertben több más kisállat is látható az intézményben. Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál például négy aranyos fióka cseperedik. Az Ausztrálház és a Dombház közötti tavacskánál lehet megcsodálni őket.

Fél évnyi kényszerű zárva tartás után május elseje óta ismét nyitva van az Állatkert, jóllehet – a jogszabályok mindenkire nézve kötelező előírásainak megfelelően – a 18 éven felüliek egyelőre csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be.

Látnivaló bőven van, nemcsak azért, mert a hazai állatkertek közül Budapesten lehet a legtöbb féle állatot látni, hanem azért is, mert a közelmúltban sok kisállat jött a világra. Közülük persze a kiselefánt a legnépszerűbb (akinek a nevére szerdáig még lehet szavazni Állatkert honlapján), de vannak más kisállatok is.

Gyermekáldás volt például az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál is. A szülőpár, Édua és Eduárd szinte minden évben megörvendeztet bennünket néhány aprósággal. Most épp négy pihés fióka cseperedik náluk, akik április közepén keltek ki a tojásból.

A hattyúk gondos szülők, és ez elmondható a fővárosi szülőpárról is. Miután a tojó lerakja a tojásokat, a két szülőmadár felváltva kotlik rajtuk, több mint hat héten keresztül. Ezután a tojásból kikelő apróságoknak is közösen viselik gondját. Félő gondoskodásuk arra is kiterjed, hogy minden közeledőt, akár gondozó, akár más jár arra, dühös sziszegéssel, de legalábbis a kerítés mentén jelenlétük hangsúlyozásával figyelmeztetnek arra, hogy nem tréfálnak, ha utódaik megvédéséről van szó.

A fiókákban persze kezdetben nem könnyű felismerni felnőttkori alakjukat, De ez aligha újdonság, különösen, ha visszaemlékszünk Andersen híres meséjére a „rút kiskacsáról”, akiről persze kiderült, hogy hattyúfióka. A pihés tollal fedett, világosszürke-piszkosfehér kishattyúk nagyon aktívak, tavacskájukon és az azt övező parton sokszor indulnak önállóan kisebb-nagyobb felfedező utakra. Így nem ritka, hogy ahányan vannak, annyifelé úsznak vagy bóklásznak éppen. Időnként azonban összeverődnek, összedugják a fejüket, csőrüket, mint az igazi jó testvérek.

zoobudapest