Párt keresve érkezett Japánba egy déli szélesszájú orrszarvú

0
120 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Tajvanról Japánba költöztettek át egy nőstény déli szélesszájú orrszarvút, hogy párra leljen.

Emma helyi idő szerint kedd este érkezett meg csaknem 16 órányi utazás után a japán Szaitama prefektúrabeli Tobu Állatkertbe, ahol már össze is ismertették első udvarlójelöltjével, a tízéves Morannel – írja a BBC hírportálja.
Az ötéves nőstényt viszonylag nyugodt természete miatt választották ki az utazásra. Korábbi lakhelye, a tajvani Leofoo szafaripark munkatársai szerint az állat ritkán keveredett összetűzésbe társaival. Emellett kis termete is alkalmassá tette a tengerentúli szállításra.

Átköltöztetésének célja az Ázsiában fogságban nevelt szélesszájú orrszarvúk számának növelése.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szélesszájú orrszarvú a mérsékelten fenyegetett fajok közé tartozik nagyjából 18 ezer vadon élő példányával.
Emma eredetileg márciusban érkezett volna Japánba, ám ahogy sok millió embernek világszerte, úgy az ő terveit is keresztülhúzta a koronavírus-járvány. A késlekedést azonban arra használták fel a gondozói, hogy megismertessék vele japánul a „gyere” és a „nem” kifejezéseket.
Az állatkerti tenyészprogramok kulcsszerepet játszanak a déli szélesszájú orrszarvúk számának növelésében.
A másik alfaj, az északi szélesszájú orrszarvú helyzete azonban mára szinte kilátástalanná vált. Mindössze két nőstény példány él még, ami azt jelenti, hogy az alfaj valószínűleg ki fog pusztulni, hacsak a kutatóknak nem sikerül előállniuk egy működő tervvel.
Az orvvadászat jelenti az elsődleges fenyegetést az orrszarvúkra, amelyek tülkét afrodiziákumként és rákgyógyszerként értékesítik a fekete piacon, bár hatásukat nem támasztják alá tudományos vizsgálatok.

MTI

Fotó: AFP