Párt kaptak az apáca-fütyülőludak a debreceni állatkertben

0
9 megtekintés
Apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Két apáca-fütyülőlúd érkezett a debreceni Nagyerdőbe a zürichi állatkertből. Az idén márciusban kelt fiatal tojókat már el is fogadta társainak a 2021-ben érkezett két gácsér, így a négyfős csapat teljes harmóniában csodálható meg a vörös pandák kifutója melletti társasröpdében.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul, feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon.

Apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) – Fotó: zoodebrecen.hu

Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol: hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak.

Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, amelyek nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Apáca-fütyülőlúdak (Dendrocygna viduata) – Fotó: Flickr

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, de a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A magyarországi állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel csak két másik intézményben találkozhatunk vele.

MTI, zoodebrecen.hu