Pancsol, labdázik és a szilárd táplálékkal ismerkedik Samu a Fővárosi Állatkert legkisebb elefántja-videó

0
781 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az állatkert legújabb kisfilmjében, Samu a kiselefánt a főszereplő.

A Fővárosi Állat és Növénykertben látható sok-sok kisállat, kölyök és fióka közül természetesen Samu, a kiselefánt a legnépszerűbb. Az ifjú ormányos április 24-én született, azaz már két hónapos is elmúlt, nevet pedig a nagyközönség körében meghirdetett szavazás eredménye alapján kapott. A születése, illetve bemutatkozása óta eltelt időben nemcsak sokat nőtt és gyarapodott, hanem egyre aktívabban fedezi fel az őt körülvevő világot.

Napjai sok játékkal telnek, szeret szaladgálni, labdázni, sőt, Arunnal, a három és fél esztendős nagytesóval még birkózni is szoktak. Persze azért Samu még nem merészkedik túl messzire Angele-tól, a gondos anyukától, sőt egy kis játék, hancúrozás után mindig visszaszalad hozzá.

A kiselefánt fejlődésében fontos folyamat, hogy a kezdetben kizárólagos táplálékának számító anyatej mellett egyre gyakrabban próbálkozik a felnőtteknek való szilárd takarmánnyal. Eleinte csak szagolgatta és ormányával tapogatta azokat a finomságokat, amelyeket a nagy elefántok előszeretettel fogyasztanak, aztán elkezdte csócsálgatni az ennivalót, most pedig már az almából, a lucernaszénából és más takarmányokból is rendszeresen eszik, habár az sem ritka, hogy inkább játszik az ennivalóval.

Mostanában fedezte fel magának a kifutóhoz tartozó medencét is. Elefántok számára ugyanis még 1999-ben egy olyan medence lett kialakítva, amelyben teljesen, akár a fejük búbjáig is elmerülhetnek. Samura való tekintettel azonban a biztonság kedvéért ezt a medence most még nincs teletöltve, hanem csak a második, harmadik lépcsőfokig (ami alatt persze elefántokra méretezett lépcsőfokokat kell érteni). Samu ebben az elefánt „gyerekmedencében” szokott pancsolni, és nagyokat hancúrozni anyukájával, meg a nagytesóval.

Ha az állatkertben jársz, mindenképpen érdemes felkeresned az elefántokat, hiszen a cseperedő Samu nagyon aranyos, és szinte mindig csinál valamit, amit érdekes és tanulságos megfigyelni. Például, hogy hogyan labdázik, hogyan használja az ormányát, vagy hogy milyen szoros kapcsolatban van a családjával.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert/facebook