Öt cuki báránnyal bővült a Körösvölgyi Állatpark muflon nyája

0
190 megtekintés
Képünk illusztráció - Muflon bárány - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkja „Állatparki híradó”-val jelentkezik.

Az Állatparkban az előző évekhez képest kimagasló létszámmal bővült a muflonok csapata, mivel az elmúlt két hónapban öt muflon bárány jött világra. Az első kosbárány március 27-én látta meg a napvilágot, őt pár nappal követte a második, és a harmadik, majd végül az egyik jerke ikerbárányoknak adott életet, ami igen ritka a muflonoknál. A kicsinyek néhány óra elteltével már lábra is álltak, és követték anyjukat – írja a Nemzeti Park a weboldalán.

A muflon, melyet a házi juh ősének tartanak, hazánkban nem őshonos állat. Eredetileg a Közel-Keletről származik, ahonnan vadászati céllal telepítették be az 1800-as évek második felében, napjainkban azonban már a Kárpát-medence minden középhegységi területén előfordul.

A muflon bébik – Fotó: Urbancsok Éva – kmnp.hu

A faj egyik jellegzetessége a kosoknál megfigyelhető hátrafelé ívelő szarv, melyet a rivális hímek az egymással való küzdelemben használnak.  Az üzekedési időszak októbertől december elejéig tart, majd 5 hónapos vemhesség után tavasszal jönnek világra a bárányok, ahogy az az Állatparkban is történt.

Remélik, hogy hamarosan a vendégek is megismerhetik a napról napra cseperedő kis muflon bárányokat.