Összefogás a legritkább zebra megmentéséért – Szudán zebra érkezett Debrecenbe

0
279 megtekintés
Kevin, a gyönyörű szudán zebra (Equus quagga borensis) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2021. május 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Swing Szerelem Szulák
Ritka zebrafaj, a szudán zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt a debreceni állatkert. Ennek keretében pedig nemrég egy hároméves csődört – Kevint – fogadtak Prágából. 

Hazánk első vidéki állatkertje a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, amelynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében.

Az alföldi zebra legészakibb elterjedésű és legritkább alfajának, a szudán zebrának (Equus quagga borensis) mindössze 37 egyede él a világ 10 állatkertjében, egyetlen ismert vadon élő populációja pedig legfeljebb 300 egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt.

Kevin, a szudán zebra (Equus quagga borensis) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2021. május 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az emberi gondozásban élő európai állomány több mint felének otthont adó öt cseh és szlovák állatkert mellett immár Debreceni Állatkert is részt vesz a tenyészprogram felállításában, ennek keretében pedig nemrég egy hároméves csődört fogadtak Prágából.

A Kevin névre hallgató jövevényt jelenleg struccok társaságában lehet megtekinteni, az Afrika-panoráma kifutóban, a remények szerint azonban háremet is kap a közeljövőben, hiszen a most megalakuló program célja, hogy olyan, stabil és életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Kevin, a szudán zebra (Equus quagga borensis) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2021. május 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A többi lakóhoz hasonlóan Kevin is várja az önzetlen nevelőszülők jelentkezését. Az örökbefogadás neki sok-sok örömet, az állatkertnek pedig hatalmas segítséget jelentene.

MTI, zoodebrecen.hu