Óriási haltetemet emeltek ki az óceánból

0
1 422 megtekintés
Fotó: Unsplash/NOAA (illusztráció)
Swing Szerelem Szulák

Egy gigantikus, 2,7 tonnás holdhalra bukkantak egy portugál sziget közelében. A felfedezésről beszámoló tanulmány alapján a példány megdöntötte a legnagyobb tömegű csontos hal rekordját.

Az állat a Mola alexandrini faj képviselője, sodródó tetemét 2021 decemberében találták meg az Azori-szigetekhez tartozó Faial-szigetnél, de a felfedezésről csak most számoltak be – írja a Live Science. A nonprofit Atlanti Természettudományi Egyesület szerint a hatóságok a példányt egy kikötőbe vontatták, hogy meg lehessen vizsgálni, az elemzést kutatók végezték el.

A hal nagyjából 3,6 méter magas, 3,5 méter hosszú és 2,7 tonnás volt. A szakértők az egyed gyomortartalmát is megvizsgálták és DNS-mintát is vettek tőle.

José Nuno Gomes-Pereira, az Atlanti Természettudományi Egyesület biológusa szerint egy valóban fenséges példányról van szó. Mint hozzátette, a teteméről készített képek nem adják vissza, hogy milyen lenyűgöző lehetett a vízben. A csontos halak között a korábbi csúcstartó egy 2,3 tonnás fajtársa volt, amelyet Japánnál találtak meg 1996-ban.

A holdhalfélék közé hatalmas méretű, kerek testű fajok tartoznak. A Mola alexandrini egyedeiről korábban gyakran úgy hitték, hogy a Mola mola fajhoz tartoznak. A Mola alexandrini példányai világszerte előfordulnak, egyedszámuk azonban bizonytalan.

24.hu