Öreg békászó sas bukkant fel a Maros hullámterében

0
250 megtekintés
Békászó sas (Clanga pomarina) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Zsákmányra vadászó, öreg békászó sas tűnt fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. A réti- és a parlagi sasnál valamivel kisebb termetű békászó sas inkább a hegylábi vidékekre jellemző, az alföldi tájakon ritkán jelenik meg. A Maros hullámterében azonban minden évben felbukkan néhány példány – írja a nemzeti park

Ezek a ragadozó madarak, ahogyan nevük is mutatja, előszeretettel táplálkoznak nemcsak rágcsálókkal, hanem békákkal, kétéltűekkel, gyíkokkal is a folyómenti, tocsogós réteken. Kedvelik a nagyobb, zárt erdőket, de fészkelésük fontos feltétele, hogy az erdő mellett legyenek nedves rétek. A Maros-ártérben ezek a feltételek adottak, s néhány évvel ezelőtt költött is itt (a Senki-szigetén) egy békászó saspár.

Érdekesség, hogy ezek a ragadozó madarak rendszerint két tojást raknak, de csak egy utódot nevelnek fel, mert a két fióka közül az erősebb általában megöli a gyengébbet (káinizmus).

Békászó sas (Clanga pomarina) – Fotó: Szél Antal István – KMNP

A most megfigyelt példány egy rét fölött keringett, majd az ártéri erdő felett néhány zuhanórepülést is bemutatott. A kaszálások idején, amikor a zsákmányok könnyebben elérhetővé válnak, valószínűleg újabb békászó sasok is felbukkannak majd a területen.