Önfeledten hancúrozik és nyargalászik a budapesti zebracsikó

0
1 890 megtekintés
A lelkesen szaladgáló zebrababa - Kép: zoobudapest.com
Swing Szerelem Szulák
Nagyokat szaladgál, és egyre több időt tölt a kifutóban a március 22-én született kis zebracsikó. A jövevényről már azt is tudni, hogy kislány. A Fővárosi Állat- és Növénykert 1894 óta foglalkozik zebrákkal, az első budapesti zebracsikó pedig 1930-ban született.

A kis pelyhes szőrű, még világosabb csíkokat viselő kis kancacsikó vidáman nyargalászik és lelkesen fedezi fel a kifutót, anyja Romy és egy másik zebrakanca, Tina társaságában. Ha épp elfárad, tüstént szalad az anyjához egy két korty tejért, majd az energialöket után már rohan is tovább. Időnként azért előfordul, hogy elfárad kicsit, olyankor lefekszik pihegni, de nem bír sokáig nyugton maradni.

Bár a jövevény most még nem látogatható a teljes látogatási időben, ha az időjárás engedi, napközben már nagyrészt a kifutóban tartózkodik, így ha mázlink van, elkaphatjuk miközben boldogan hancúrozik.

A kis pelyhes energiabomba – Kép: zoobudapest.com

Az Állatkert 1894 óta foglalkozik zebrákkal, bár az azóta eltelt 124 év során előfordult, hogy átmenetileg szünetelt a tigrislovak tartása. Az első budapesti – és egyben az első magyarországi – zebracsikó 1930. július 6-án látta meg a napvilágot. A zebrák három faja, illetve 8-10 különféle alfaja közül az idők során többel is foglalkoztak, a múltban akadt Wahlberg-, Chapman-, sőt még Grévy-zebra is Állatkertben.

Manapság az alföldi zebra (Equus burchelli) egyik alfajával, a Grant-zebra néven is ismert Böhm-zebrákkal (E. b. boehmi) futhatunk össze, ha ellátogatunk a Fővárosi Állatkertbe.

Forrás: zoobudapest