Olaszország Szlovéniába is áttelepítene néhány barna medvét

0
34 megtekintés
Barnamedve (Ursus arctos) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barna medvéket Trentino-Alto Adige régióból, és megkérheti Szlovéniát arra, hogy fogadjon be néhányat – közölte szombaton a szlovén sajtó.

Ebben a hónapban egy 26 éves futót marcangolt halálra egy medve az észak-olaszországi Trentinóban. Az állatot befogták, de állatvédő szervezetek nyomására egy közigazgatási bíróság nem engedélyezte a kilövését. A környezetvédelmi minisztérium ezért most azt tervezi, hogy csökkenti a medvepopulációt Olaszországban.

Gilberto Pichetto Fratin miniszter az áttelepítés lehetőségét az után jelentette be, hogy pénteken találkozott Trentino tartomány vezetőjével és környezetvédőkkel – idézte az APA osztrák hírügynökséget a szlovén közszolgálati televízió.

Pichetto Fratin szerint Szlovénia is szóba jöhet az áttelepítésre, mivel a medvék Szlovéniából kerültek Olaszországba.

Barna medve (Ursus arctos) – Fotó: Flickr

A JJ4 jelű nőstény medve, amely megtámadta a futót, két olyan medve utódja, amely 2000-ben és 2001-ben került Trentinóba Szlovéniából az EU Life Ursus projektjének részeként.

Szlovéniában azonban már most is nagy a medvepopuláció,

a becslések szerint 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat

– írta a szlovén sajtó, hozzátéve, hogy a szlovén természeti erőforrások minisztériuma éppen a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.

Szlovéniában 2017 óta tíz medvetámadást regisztráltak.

MTI