Okostelefon kell és lelkesedés – Országos Ürgelajstromra várják önkéntesek jelentkezését

0
341 megtekintés
Ürge (Spermophilus citellus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Egy komoly, ám nem különösebben megterhelő terepi felméréshez keres lelkes önkénteseket a Herman Ottó Intézet által koordinált Vadonleső Program. Most bárki, előismeretek nélkül is bekapcsolódhat a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésébe egy önkéntesek számára készült okostelefonos ürgefelmérő alkalmazás segítségével – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park közleményében. Mi pedig alaposan megszórtuk a cikket ürgékkel, hogy senki ne bírjon ellenállni a felhívásnak, mert az ürgéknek amúgy nem lehet…

A felmérő akció a Vadonleső Program kereteiben a Föld Napja hetében zajlik 2022. április 18-24. között. Az applikáció, ami egyelőre csak Android rendszerű telefonokra érhető el, az önkéntest lépésről lépésre vezeti végig az egyszerű felmérési folyamaton.

Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr
Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr
Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr

A terepi munkához először is az önkéntessel előzetesen egyeztetett, a számára lehető legkönnyebben elérhető ürgés helyszínre segít majd eljutni az alkalmazás. A helyszínen összesen 1,5-2 km hosszú, lassú sétát igénylő ürgelyukszámlálást kell egyénileg, vagy kis csoportokban elvégezni, amely nagyjából 1-1,5 órás elfoglaltságot jelent.

Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr
Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Gémné Kovács Anita/Varázslatos Magyarország

Akit érdekel ez a természetvédelmi, egyben tudományos szempontból is fontos feladat, április 15-ig jelentkezzen az urgemonitorozas@vadonleső.hu címen. A jelentkezéskor működő e-mail címet és azt a tartózkodási helyet kell a megjelölni, amelynek közelében szeretné a felmérést elvégezni. A jelentkezők részletes tájékoztatást és minden felmerülő kérdésükre válaszokat is kapnak majd a szervezőkről.

Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr
Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr

Az Országos Ürgelajstrom izgalmas kihívás a résztvevőknek, az ürgék állományváltozásának hosszú távú nyomon követését végző szakembereknek pedig óriási segítség!