Nyúlkedvenceinket érintő fertőzések: 2 végzetes betegség, mely megelőzhető

0
391 megtekintés
Fotó: 123rf
Swing Szerelem Szulák
Rendszeresen viszed állatorvoshoz nyuladat? Vagy ez meg se fordul a fejedben? Nem árt tudni, hogy a nyulakat is veszélyes, akár az életüket is fenyegető kórokozók támadhatják meg. A kutyák és a macskák mellett a rendszeres egészségügyi tanácsadás esetükben is fontos, ennek keretében a betegségmegelőzést is meg lehet beszélni az állatorvossal.

A tapsifülesek pont olyan szeretett puha családtagok, mint a kutyák és a macskák, és ugyanúgy megbetegedhetnek, ha nem vigyázunk rájuk. Sajnos kevés szó esik a végzetes nyúlbetegségekről, így a Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtöttek pár fontos információt az őket érintő legsúlyosabb kórokról.

Myxomatosis1 – a gyógyíthatatlan betegség

A myxomatosis2 klasszikus lefolyás esetén testszerte duzzanatokkal járó betegség, melyet a myxoma vírus okoz és főként rovarok adják át (például a szúnyog és a bolha), de terjedhet a nyulak közötti szoros kapcsolattal is. „Nagy fej” betegségnek is nevezik, mert nyákos bőrsérülések vagy a fej ödémája jellemzi. A betegség duzannatokkal jár a szem, az orr, a száj, a fül és a genitális régió körül. Magas láz, immungyengeség és másodlagos légzőszervi fertőzések is jelentkezhetnek az érintett nyulaknál. Sajnos a kór végzetes, csak tüneti kezelés lehetséges. A nyulak egy része a betegséget átvészeli.

Nyulak vérzéses betegsége (RHD) – a láthatatlan fertőző betegség

A nyulak vérzéses betegségét3 az egész világon elterjedt, igen fertőzőképes vírus okozza, és gyakran hirtelen halálhoz vezet. Az RHD-ért két különböző vírus felel, az RHDV-1 és az RHDV-2. Terjedhet nyulak közötti közeli kapcsolat vagy rovarok által (például szúnyog és bolha). Bár fertőző, az RHD nem veszélyes az  emberre vagy a többi háziállatra.

A vírus igen ellenálló, a környezetben bárhol képes hónapokig túlélni, a ketrec felületén, a kennelben vagy a családi házban. A vírus gyorsan támad és gyakran észrevétlenül, így az első tünet a nyúl elhullása lehet, előjelek nélkül. Nincs elérhető életmentő kezelés, miután kedvenced megfertőződött, a halálozási arány 90%-os.

Hogyan védhetjük meg hosszúfülű kedvencüket?4

Kép: iStock

Mindenekelőtt, nyulad oltásai legyenek érvényesek. Itt is igaz a mondás: a megelőzés jobb, mint a kezelés (főleg, ha nincs kezelés)! Öt hetes korától védheted pihepuha barátodat.

Mind a myxomatosis, mind a nyulak vérzése betegsége oltással megelőzhető. Ne hanyagoljuk az állatorvosi látogatásokat. Emellett nyulad egészségét kis odafigyeléssel magad is óvhatod: előzd meg a vírusok kézfelületen és ruházaton való megtelepedését. Ha mások házikedvencével találkozol, moss kezet és öltözz át. Ne vegyél és ne kérj kölcsön használt nyúlfelszerelést. Mielőtt örökbefogadsz a sajátod mellé, győződj meg róla, hogy mindketten egészségesek és nem fertőzhetik meg egymást. Kis odafigyeléssel ugrifülesed hosszú, boldog és egészséges életet élhet.

FLOW PR


 

Források:

  1. https://www.msd-animal-health-hub.co.uk/KBPH/my-rabbit/infectious-diseases
  2. https://www.msdvetmanual.com/exotic-and-laboratory-animals/rabbits/viral-diseases-of-rabbits?query=rabbit%20hemorrhagic%20disease%20myxomatosis#v3306610
  3. https://www.msd-animal-health-hub.co.uk/KBPH/my-rabbit/infectious-diseases
  4. http://publichealth.lacounty.gov/vet/RHDV.htm