Nílusi krokodilok léptek le egy tenyészfarmról a Dél-Afrikai Köztársaságban

0
629 megtekintés
Nílusi krokodilok (Crocodylus niloticus) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Több fiatal nílusi krokodil szabadult ki egy tenyészfarmról a Dél-afrikai Köztásaságban – tudatták csütörtökön a hatóságok. Persze nem három példányról van szó. 26 állatot már befogtak, de nem tudják, még mennyi kóborol szabadon „közepesen veszélyeztetve” az embereket.

Illetékesek szerint a kiszökött állatok mintegy 1,2-1,5 méter hosszúak. Tekintettel arra, hogy a kifjlett példányok 3-5 méter között mozgnak, a szökevények egész aprónak mondhatóak.

„Közepes veszélyt jelentenek az emberekre, mivel tenyészállatként rendszeresen etetik őket, ezért nem vadásznak zsákmányra, ám ők ösztönös vadállatok”

– közölte James-Brent Styan, a tartományi kormány szóvivője, aki felszólította az embereket, hogy tartsák magukat távol a Bree folyótól.

A krokodilok egy faj kivételével édesvízi ragadozók. A legnagyobb faj a nílusi krokodil – mely egyben a rend típusfaja is. A hím krokodil átlagosan 3,5-5 m hosszú, de nagyon idős példányok 5,5 m-nél is nagyobbra nőhetnek, de leírtak már kivételes, 10 méteres példányokat is. A krokodilok falánk ragadozók, mindenféle állati eredetű táplálékot felfalnak, sőt a dögöt sem vetik meg. Napközben a parton napoznak, hogy vérük felmelegedjék, inkább éjjel vadásznak, de ha van lehetőségük, nappal is zsákmányolnak – például az itatóra jövő állatokat. Európa és az Antarktisz kivételével minden kontinensen élnek képviselőik, ma mintegy 30 fajukat ismerjük. 

A nílusi krokodilokat a bőrükért tenyésztik, egy felnőtt példány súlya több mint fél tonna.

MTI