Nessát, az ázsiai tapírbabát egyszerűen látni kell – videó

0
1 224 megtekintés
Nessa és Margery - Fotó: CHESTER ZOO - chesterzoo.org
Swing Szerelem Szulák
A tapírok ránézésre igen mókás kinézetű állatok, a disznónál valamivel nagyobbak és helyre kis orrmányt is hordnak, ettől is olyan huncutul aranyos a megjelenésük. Nálunk az állatkertekben a dél-amerikai tapírokkal találkozhatunk, akik egységes szürke kabátot hordanak, de a tapírok családján belül van egy nagyobb méretű rokon, az egyetlen, aki Ázsiában fordul elő és még a kabátja is menőbb, fekete-fehér. 

Nos, itthoni állatkertben ugyebár nincsenek, de az angoloknál találunk, összesen két állatkert tart ázsiai vagy maláj tapírt, cikkünkhöz egész pontosan a Chester Zoo cuki tapírjai adták az apropót. Nem csak tartanak, de eredményesen szaporítják is a Természetvédelmi Világszövetség által, sebezhető kategóriába sorolt fajt. Sebezhető, mert lassan kiírtják alóla az esőerdőt.

Nessa, november végén született és azóta is nagy kedvence, mind az állatkertnek, mind a látogatóknak. Ezt meg is lehet érteni, a közzöségi médián keresztül bárki figyelemmel kisérheti az apró, igen ritka és észvesztően aranyos tapírlány cseperedését.

Nessa és Margery – Fotó: CHESTER ZOO – chesterzoo.org

Becslések szerint Malajziában, Szumátrán, Thaiföldön és Mianmarban kevesebb mint 2500 példány maradt belőlük vadon. A vadászat, az illegális fakitermelés és a tömeges erdőirtás miatt az elmúlt 40 évben a világ maláj tapírjainak több mint a fele eltűnt – írja az állatkert a honlapján.

Reméljük, hogy sikerül megmenti a fajt a kihalástól, jó lenne, ha maláj tapírok nem jutnának arra a sorsra, hogy csak állatkertekben legyenek láthatóak.

chesterzoo.org