Nem lehet elégszer elmondani, NE etesd a vízimadarakat!

0
241 megtekintés
Fotó: Pexels
Swing Szerelem Szulák
A téma folyamatosan aktuális, ahogy nyáron se, úgy télen meg főleg ne etessünk. A közhiedelemmel ellentétben, nem kér sem a tőkés réce, sem a hattyú, sem senki vízi tollas kenyeret. Igen, megeszi, de nagyon káros az egészségére („angyalszárny-betegség”). Bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani, de ennek semmi köze a madarak segítéséhez. Éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat. 

Éppen ezért, most is a vízimadarak etetésének mellőzésére szólítja fel a vízpart mellett tartózkodókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek – olvasható az MME közleményében.

mme.hu – plakát

 

Ezért az egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, kirándulókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

A tájékoztatás szerint

a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben több okból is káros, mert például a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” angyalszárny-betegséget okozhat a madaraknál;

valamint szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást is.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék továbbá vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban – hangsúlyozza a közlemény.

Angyalszárny-betegségben szenvedő fiatal bütykös hattyú (a négy fióka közül három beteg volt) a Ráckevei Duna-ágban, 2012-ben (Fotó: Lukács Kata) – mme.hu         

A vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva az éhesnek gondolt, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a fagyok beköszöntével a madárlétszám az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt a vonulásukat megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat – olvasható a közleményben.

Őszi szántón legelésző, keresgélő énekes hattyúk, vetési ludak és ezüstsirályok Dániában – 2016.11.21. Fotó: Orbán Zoltán – mme.hu

Az etetés kapcsán leginkább érintett hattyú-, réce- és lúdfajok változatos, alapvetően zöld növényi részekből: füvek, levelek, hajtások, gyomok, vízi- és kultúrnövények magjából álló táplálékukat a gyepeken, szántókon legelészve, nyáron a víz felszínéről és a víz alatt is keresgélve szerzik meg.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.

mme.hu, MTI