Nem lehet betelni a Veszprémi Állatkert cseperedő kispandájával

0
600 megtekintés
Nem lehet betelni a pandapabával - A vörös macskamedve vagy kis panda bébi - Fotó: veszpzoo.hu/Facebook
Swing Szerelem Szulák
A vörös macskamedve (Ailurus fulgens), másik nevén kis panda, valószínűleg a világ egyik legaranyosabb állata. Ha ehhez még kölyök is, akkor tényleg szem nem marad szárazon. A Veszprémi Állatkertben idén júliusban született először kis panda bébi az állatkert történetében és azonnal mindenki kedvence lett. 

A kicsi szépen növekszik, az Állatkert pedig alkalmasint közösségi oldalán oszt meg újabb és újabb fotókat és videókat a cseperedő kölökről, ebből hoztunk most egy gyűjtést, hogy a napi cuki adagot mindenki betölthesse a szervezetébe.

A vörös macskamedve vagy kis panda bébi most – Fotó: veszpzoo.hu/Facebook
A vörös macskamedve vagy kis panda bébi még vadonat újként- Fotó: veszpzoo.hu/Facebook

A cukiságfaktor kimaxolása mellett, azért érdemes elmerülni néhány tudnivalóban is a kis pandákról:

A Himalájában és Dél-nyugat Kínában 2000 – 4000 méter magasságban őshonos vörös bundájú kis ragadozó nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. A mérsékelt égövi lombhullató és tűlevelű erdők lakója – olvasható az Állatkert weboldalán.

Éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ, ám kapaszkodni nem tud vele. Ha fenyegetve érzi magát, akkor fára mászik vagy a félig visszahúzható karmával védi magát. Legfőbb ragadozója a hópárduc. Állományát leginkább az erdőirtás, illetve az egyéb emberi tevékenységek veszélyeztetik, úgymint a vadászat, vagy az ázsiai népesség növekedése és területfoglalása.

A vörös macskamedve vagy kis panda bébi – Fotó: veszpzoo.hu/Facebook
A vörös macskamedve vagy kis panda bébi – Fotó: veszpzoo.hu/Facebook
A vörös macskamedve vagy kis panda bébi – Fotó: veszpzoo.hu/Facebook

A felnőtt kis pandák ritkán állnak kapcsolatban más példányokkal a párzási időszakon kívül, ami tél elején kezdődik. 112-158 napos vemhesség után 1 – 4 utódot hoznak a világra, melyek körülbelül egy éves korukig a szülőkkel maradnak, ekkorra érik el ugyanis kifejlett méretüket, és kb. 18 hónapos korukban válnak ivaréretté. A hímeknek nagyon kicsi szerepük van a kölykök nevelésében, vagy egyáltalán nem is vesznek részt benne. A kis pandák átlagosan 8-10 évig élnek.

A legújabb képek mind: