Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában

0
1 112 megtekintés
Cuvier-féle csőröscet
Swing Szerelem Szulák
Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger – számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le.

A Mindanao szigeti Davao város D’Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy

a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.

Darrell Blatchley épp kihúz egy termetes műanyagot a fiatal Cuvier-féle csőröscet teteméből – Fotó: Bone Collector Museum Inc – The Guardian

A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

A Cuvier-féle csőröscet a nyílt tengerekben, szinte az egész világon elterjedt a sarki tengerek kivételével, és a hidegebb vizekben is kevésbé gyakori. Testhossza 500 – 700 centiméter, kiálló, csőrszerű arcorra és kissé kidomborodó feje van. A hátuszony és a farokúszó között néhány kúpszerű kiemelkedés látható. A torkon két barázda fut szét elölről hátrafelé. A hímeknek, de ritkábban a nőstényeknek is, a két alsó állkapocsfél csúcsán egy-egy kúpos fog ül. Ezenkívül a csőröscetek egész családjára jellemző, hogy farokúszójuk hátsó széle nincsen középen bemetszve. A Cuvier-féle csőröscet a leggyakoribb, sötét teste többnyire láthatóan elüt világos fejétől és háti oldalától. Színezete azonban erősen változó. Túlnyomórészt szabadon úszó tintahalakkal táplálkozik, 30-40 fős csapatokban úszik. Meglehetősen egyszerre buknak le és jönnek fel,általában körülbelül 10 percig tartózkodnak a felszínen és 20-40 percig a víz alatt. Ez az állat tartja a merülési rekordot az emlősök között, 2992 métert. A faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szerepel. 

Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában.

2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.

Darrell Blatchley tengerbiológus, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.

Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat – a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős – pusztul bele a műanyagszennyezésbe.

Forrás: MTI