Négy gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban

0
271 megtekintés
Háromhetes gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) kapaszkodik anyjába a Nyíregyházi Állatparkban - Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Egy héten belül két gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) ikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban.

A jelenleg háromhetes kattakölykök – akik most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak – a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője kedden az MTI-nek.

Hozzátette,

az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen, „dajka dacszövetségben” nevelik a csapat legifjabbjait.

Az utódok öt hónapos korukig anyatejen élnek, de már most el-el csennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől.

Háromhetes gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) kapaszkodnak egy anyaállatba a Nyíregyházi Állatparkban – Fotó: MTI/Balázs Attila

A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

Háromhetes gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) kapaszkodnak anyjukba a Nyíregyházi Állatparkban – Fotó: MTI/Balázs Attila

A Madagaszkár című animációs filmből is ismert katták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról – innen a magyar nevük is – , amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben.

Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.